E taua tele atina'e taua.

E taua tele atina'e taua.

Taimi Fa'asalalau: Me-20-2021

O a mea e manaʻomia e pisinisi e faʻagaioi ai?O le eletise, vai ma le penisini e latalata i le pito i luga o le lisi, ma o faʻaletonu o atinaʻe lata mai ua faʻaalia ai le faʻavae o le tamaoaiga o Amerika atonu o loʻo i luga o le eleele malu nai lo le mea na mafaufauina.

Ia Fepuari, o le leaga o le tau na lofituina ai le eletise eletise i Texas, ma mafua ai aso o le eletise ma le vai i totonu o se setete o loʻo faalagolago le tele o tagata i le vevela eletise.Na pa'ū le gaosiga o suauʻu ma faʻamalosia ai le tapunia o fale gaosi oloa.
I le tolu masina mulimuli ane, na osofaʻia ai e se kegi solitulafono i Europa i Sasaʻe se osofaʻiga i luga o le initaneti i luga o le Colonial Pipeline, lea e alu atu mai Texas i New Jersey ma felauaiga le afa o le suauu na faʻaumatia i le Talafatai i Sasaʻe.Na soso'o ai ma le fa'atauva'a ma le le lava o kesi.
O snafus uma na mafua ai faʻalavelave moni mo tagata faʻatau ma pisinisi, ae e mamao ese mai mea faʻapitoa.Na lapataia e le US Department of Homeland Security ia Fepuari 2020 e faapea, o se cyberattack na faamalosia ai le tapunia o le kesi faanatura fale mo aso e lua.I le 2018, e tele kamupani paipa kasa a Amerika na lavea i se osofaʻiga i luga o latou faiga fesoʻotaʻiga.
O fa'amata'u mai osofa'iga i luga ole laiga ma le leaga o le tau ua lauiloa mo le tele o tausaga, ae fai mai le au atamamai, o le tele o vaega tetele o atina'e ogaoga a le Iunaite Setete o lo'o tumau pea ona vaivai.O vaega tuma'oti ma le malo e iai uma latou matafaioi e fai i le fa'ama'a'aina o puipuiga ma puipuia ai le fa'aleagaina i le lumana'i.
"O le osofaʻiga a le ransomware i luga o le Colonial Pipeline i le US o loʻo faʻaalia ai le taua tele o le maufetuunaʻi i luga o le initaneti i taumafaiga e faʻamautinoa le saogalemu o sapalai malosi," o le tala lea a Fatih Birol, le ulu o le International Energy Agency, i luga o le Twitter."O le mea lea ua atili ai ona faanatinati ona o le sao o tekinolosi numera i totonu oa tatou faiga malosi."
210514090651
O le vaega tumaoti o loʻo umia pe tusa ma le 85% o atinaʻe taua a Amerika ma punaoa autu, e tusa ai ma le Matagaluega o Homeland Security.O le tele o na mea e manaʻomia se faʻaleleia vave.O le American Society of Civil Engineers o loʻo faʻatatauina o le ai ai se $2.6 trillion le paʻu i atinaʻe atinaʻe i lenei sefulu tausaga.
“A tatou toilalo e teu faafaigaluega a tatou aseta, tatou te totogia le tau.O le leaga o auala ma malae vaalele o lona uiga ua faateleina taimi o femalagaaiga.Ole laina eletise tuai ma le le lava o le tufatufaina o vai e le mafai ai ona fa'atuatuaina mea faigaluega.O faʻafitauli faʻapenei e faʻaliliuina i le maualuga o tau mo pisinisi e gaosia ma tufatufa atu oloa ma tuʻuina atu auaunaga, ”o le lapataiga lea a le vaega.
A o tulaʻi mai le faʻafitauli o le Colonial Pipeline, na sainia e Peresitene Joe Biden se faʻatonuga faʻapitoa e faʻamoemoe e fesoasoani i le malo e taofia ma tali atu i faʻamataʻu i luga o le initaneti.O le fa'atonuga o le a fa'avaeina ai fa'ata'ita'iga mo polokalame fa'atau mai e ofisa feterale, ae o lo'o vala'au atu ai fo'i le vaega tuma'oti ina ia faia nisi mea.
"O le vaega tumaoti e tatau ona fetuutuunai i le suiga faifaipea o le siosiomaga taufaamatau, ia mautinoa o ana oloa o loʻo fausia ma faʻagaioia saogalemu, ma faipaaga ma le malo tele e faʻaleleia se vaʻa fesoʻotaʻiga sili atu ona saogalemu," o le poloaiga lea.
E mafai e le vaega tumaoti ona galulue vavalalata ma le malo, fai mai tagata suʻesuʻe, e aofia ai le faʻaleleia o faʻamatalaga faʻasoa ma ofisa faʻamalosia tulafono.E mana'omia e komiti fa'akomepiuta le galulue atoatoa i mataupu tau initaneti, ma e tatau i le pulega ona fa'amalosia le fa'amalosia faiga faavae o le tumama e aofia ai le fa'aogaina o upu fa'amalo.Afai e manaʻomia e tagata taʻavale se tau, e sili le aua le totogiina.
Fai mai tagata popoto e manaʻomia e le au faʻatonutonu le faʻateleina o le vaʻavaʻai o mea tetele.O le Pulega o le Puipuiga o Femalagaaiga, mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo molia i le faʻatonutonuina o le saogalemu o le initaneti.Ae o loʻo tuʻuina atu e le lala sooupu taʻiala ae le o tulafono, ma o se lipoti a le leoleo leoleo i le 2019 na maua ai le leai o se poto faʻainitaneti ma e naʻo le tasi le tagata faigaluega na tofia i lana Pipeline Security Branch i le 2014.
"Mo le luasefulu tausaga na filifili ai le lala sooupu e faia se auala ofo fua e ui lava i le tele o faʻamaoniga e le lava le malosi o maketi," o le tala lea a Robert Knake o le Council on Foreign Relations i se blog post.
"Atonu e tele tausaga e maua ai le pisinisi paipa i se tulaga e mafai ai ona tatou mautinoa o loʻo faʻatautaia lelei e kamupani tulaga lamatia ma ua fausia ni faiga e mafai ona faʻaleleia," o lana faʻaopoopo mai lea.“Ae afai e tele tausaga e fa’amautu ai le atunu’u, ua te’a lava le taimi e amata ai.”
O Biden, i le taimi nei, o loʻo unaʻia lana fuafuaga pe tusa ma le $ 2 miliona mo le faʻaleleia o atinaʻe a le atunuʻu ma suia i le malosi lanumeamata o se vaega o le fofo.
"I totonu o Amerika, ua matou vaʻaia le tele o atinaʻe ua aveʻesea e lologa, afi, afa ma tagata taʻavale solitulafono," o lana tala lea i le au tusitala i le vaiaso talu ai."O laʻu Fuafuaga Galuega a Amerika e aofia ai le suiga o tupe teufaafaigaluega i le faʻafouina ma le faʻamautuina o a tatou atinaʻe taua."
Ae fai mai le au faitio, e le lava le fuafuaga o atinae tetele e foia ai le saogalemu i luga ole laiga, aemaise lava ile osofaʻiga a Colonial Pipeline.
“O se tala lea o le a toe faia, ma e le o lava tapena.Afai e manatu mamafa le Konekeresi i se atinaʻe atinaʻe, i luma ma totonugalemu e tatau ona faʻamaʻaʻaina nei vaega taua - nai lo le alualu i luma o lisi o manaʻoga e faafoliga o ni atinaʻe, ”o le tala lea a Ben Sasse, o se Senate Republican mai Nebraska, i se faamatalaga.

O tau alu i luga?E mafai ona faigata ona fuaina lena mea

Toeitiiti lava o mea uma ua sili atu ona taugata pe a toe faʻaleleia le tamaoaiga o Amerika ma faʻaalu atili tagata Amerika i faʻatau, femalagaaʻi ma 'ai i fafo.
US tagata faatau tau ia Aperila na siʻitia 4.2% mai le tausaga na muamua atu, le Ofisa o Leipa Fuainumera lipotia i le vaiaso talu ai.O le siitaga sili lea talu mai le 2008.
Fa'agaioiga tetele: O le aveta'avale tele o le tau o le tau o le si'itia 10% o tau o ta'avale fa'aaoga ma loli.O tau mo fale ma apitaga, tiketi vaalele, gaoioiga faafiafia, inisiua taavale ma meafale sa saofagā foi.
O le si'itia o tau e fa'apopoleina ai le aufaipisinisi ona e mafai ona latou fa'amalosia faletupe tutotonu e toe toso i tua i luga o fa'aosofiaga ma si'i ai tului vave nai lo le fa'amoemoe.O le vaiaso nei, o le a vaʻavaʻai ai le aufaipisinisi e vaʻai pe o loʻo taofiofia le faʻatupulaia o le tau i Europa, faʻatasi ai ma faʻamatalaga tau o le Aso Lulu.
Ae fa'aavanoa se manatu mo le fa'atau fatu pi e fa'atatau i le fa'atatauina o le tau o le tau i le taimi o fa'ama'i, ina ua matua'i suia faiga fa'atau ona o le lokaina ma le suiga tele i fa'atauga i luga o le initaneti.
“I se tulaga faʻatino, o ofisa o fuainumera faamauina ua feagai ma le faʻafitauli o le tatau ona fuaina o tau pe a tele mea e le mafai ona faʻatau ona o loka.E manaʻomia foʻi ona latou faʻatatau mo suiga i le taimi o faʻatauga faʻatausaga e mafua mai i le faʻamaʻi, ”o le tala lea a Neil Shearing, o le vaega sili o le tamaoaiga i Capital Economics.
“O nei mea uma o lona uiga o le 'fuaina' o le tau, o lona uiga o le aofaʻi o masina taʻitasi o loʻo lipotia e ofisa o fuainumera, e ono ese mai le fua faatatau moni o le tau i luga o le eleele," o lana faʻaopoopo mai lea.
Auina atu lau Su'esu'ega Nei